Monday, 8 April 2013

Program Matrikulasi untuk pelajarProgram matrikulasi masih mendapat tempat di hati pelajar lepasan SPM. Terdapat dua pilihan program iaitu Program Satu dan Dua Tahun meliputi subjek Matematik, Sains, Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Informatik diajar dalam bahasa Inggeris.

Bermula dari pengambilan 2011/2012, matrikulasi telah berubah. Bagaimana- pun, hanya aliran Sains terjejas. Aliran Perakaunan dan Teknikal masih menggunakan struktur program yang sama seperti sebelum ini. 

Matrikulasi program baru adalah seperti berikut:
Program satu tahun akan berlangsung selama dua semester melibatkan aliran Sains, Perakaunan dan Teknikal untuk pelajar Bumiputra dan bukan Bumiputra. Program dua tahun akan berlangsung empat semester melibatkan aliran sains bagi pelajar Bumiputra.

Aliran Sains
Matrikulasi baru akan memberi peluang kepada pelajar dari latar belakang Sains untuk memilih tiga modul yang ditawarkan untuk kemasukan seterusnya. Perubahan tersebut dilakukan di mana Sains Hayat dan Sains Fizikal tidak lagi ditawarkan tetapi digantikan dengan Modul I, Modul II dan Modul III. 

Mata pelajaran teras yang ditawarkan dalam setiap modul dalam aliran sains adalah seperti berikut.
 • Modul I - Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik.
 • Modul II - Fizik, Kimia, Sains Komputer dan Matematik.
 • Modul III - Biologi, Kimia, Sains Komputer dan Matematik.
Kedua - dua aliran sains dalam program tersebut menawarkan ketiga - tiga modul. Jika anda ingin mengambil Perubatan dalam pengajian ijazah pertama di IPTA, anda perlu mengambil sama ada Modul I atau Modul II kerana syarat kemasukan untuk IPTA adalah minimum A dalam mata pelajaran Biologi, Kimia dan Fizik/Matematik. 
Aliran Perakaunan 
Aliran Perakaunan hanya ditawarkan dalam program satu tahun. Mata pelajaran teras yang ditawarkan ialah Matematik, Perakaunan, Ekonomi dan Pengurusan.
Aliran Teknikal
Aliran teknikal dikhaskan untuk pelajar dari sekolah teknikal atau pelajar dari sekolah harian, tetapi mempunyai latar belakang subjek teknologi kejuruteraan. Ini hanya ditawarkan di program satu tahun. Mata pelajaran teras yang ditawarkan ialah Matematik, Kejuruteraan Kimia, Kejurteraan Fizik dan Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam/Mekanikal/Elektrik & Elektronik. Mata pelajaran wajib untuk semua pelajar adalah Bahasa Inggeris, Kemahiran Dinamik dan Pendidikan Islam/Moral. 
Semua pelajar matrikulasi juga dikehendaki untuk mengambil bahagian dalam sekurang - kurangnya satu aktiviti kokurikulum Sukan dan Persatuan atau Badan Berunifom.
Kelayakan
90 peratus matrikulasi diperuntukkan kepada pelajar bumiputra dan 10 peratus kepada bukan bumiputra. Bagaimanapun program dua tahun hanya ditawarkan kepada pelajar bumiputra.
Pelajar yang bercadang untuk mengkaji matrikulasi sepatutnya menamatkan peperiksaan SPM dengan keputusan berikut :
Aliran Sains.
Sekurang - kurangnya Kredit dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik Tambahan dan Kimia dan satu Kredit dalam Fizik, Biologi atau mata pelajaran teknikal.
Aliran Perakaunan
Sekurang - kurangnya Kredit dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan Perakaunan, dan satu kredit bagi mata pelajaran Ekonomi, Sains, Perdangangan, Fizik, Kimia, Biologi atau mata pelajaran teknikal.
Yuran pengajian bagi kursus ini diberi subsidi oleh kerajaan, oleh itu  ia adalah percuma. 

Bagaimanapun, pelajar perlu membayar yuran pendaftaran bagi program satu tahun adalah RM220 bagi aliran Sains dan RM212 bagi aliran Perakaunan bagi program dua tahun, pendaftaran bagi tahun pertama adalah sebanyak RM160. Semua pelajar matrikulasi akan menerima elaun sebanyak RM1,250 setiap semester. 

Pelajar yang menjalani matrikulasi diterima masuk ke IPTA. Proses pemilihan untuk Institut Pengajian Tinggi Awam penerimaanya adalah sama seperti pelajar lepasan STPM.3 comments:

 1. saya nk tanya adakah modul-modul dlm aliran sains ditetapkan atau pelajar yg menentukan modul itu sendiri?

  ReplyDelete
 2. Jika saya ingin melanjutkan pelajaran pada peringkat ijazah sarjana muda farmasi, saya perlu mengambil modul 1, modul 2 atau modul 3?

  ReplyDelete
 3. Jika saya ingin melanjutkan pelajaran pada peringkat ijazah sarjana muda farmasi, saya perlu mengambil modul 1, modul 2 atau modul 3?

  ReplyDelete